Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Bandenspanning autotheorie

Met het deelnemen aan het verkeer zal er altijd een groot stuk veiligheid worden meegenomen. De auto moet je zo ook zelf kunnen controleren en zijn er een aantal punten waarop er gelet dient te worden. Het gaat daarbij niet om zaken die technisch diepgaand zijn en dus door iedereen uitgevoerd kunnen worden. Het controleren van de minumum bandenspanning hoort daar natuurlijk ook bij. Die levert namelijk een grote bijdrage aan het weggedrag van de auto. Bandenspanning auto examen maakt daarom ook deel uit van de auto theorie.

Maar waarom is dat zo belangrijk?

Het zijn de banden die het contact behouden met het wegdek en staat men er vaker niet bij stil. De wagen mag dan wel technisch 100% zijn, maar valt en staat een groot deel van een veilige deelname aan het verkeer met de staat waarin de banden zich in bevinden. Het is een grote fout die men vaker maakt, dat de banden er wel uitzien en er veilig deelgenomen kan worden aan het verkeer. Meten is weten en geldt dat zeker voor de bandenspanning.

De profieldikte is natuurlijk ook van belang, maar wordt er daar streng op gelet bij de APK. De bandenspanning kan echter snel veranderen. Denk maar aan een ventiel dat begint te lekken of een klein gat waarbij het dagen kan duren voordat de sterk verminderde spanning merkbaar zal zijn in de vorm van een platuitziende band. De juiste bandenspanning auto theorie moet daarom niet onderschat worden en kan er veel ongerief door bespaard worden. De banden auto theorie is gelukkig geen dik pakket om te onthouden.

Eenvoudig zelf te doen

Met het oog zo de banden bekijken en aannemen dat het wel in orde is met de spanning, kan zeer misleidend zijn. Er zijn namelijk banden met vrij stevige "wangen" en zal zo een band zelf bij een lage spanning niet bepaald plat aan de onderzijde zijn. De lage spanning zorgt tijdens het rijden wel voor het ontwikkelen van meer warmte vanwege een vergroot aanrakingsvlak met het wegdek en kan dit zelfs leiden naar een klapband.

De gevolgen van een te lage spanning kunnen dus vrij eenvoudig zijn en is een paar minuten voor het meten van de spanning dus nooit te veel gevraagt. Daar kan je zelf een meter voor aanschaffen, maar kan de controle ook worden verricht bij haast elk tankstation. Hoeveel lucht in de autoband kan meestal op een sticker aan de binnenzijde van de deur worden gevonden. Wanneer het blijkt dat de spanning steeds minder wordt, zal de bandenzaak wel aangedaan moeten worden. Zo kan het nodig zijn om de banden te vervangen of moet er een klein lek hersteld worden. Vergeet ook niet om het reserve wiel ook regelmatig op spanning te controleren.