Remweg berekenen
Zo snel als mogelijk de auto tot stilstand brengen, dat is een situatie die zich wel vaker zal voordoen wanneer er aan het verkeer deelgenomen zal worden. Het zal gelijk opvallen dat de remweg niet steeds hetzelfde is en is de kans groot dat het een keer mis kan gaan. Om het niet zo ver te laten komen, zal berekenen remweg begrepen moeten worden. Wat schuilt er namelijk allemaal achter? Het gaat om veel meer dan de relatie tussen de remmen en het wegdek. Ook de menselijke factor heeft er een grote invloed op. Het is echter wel van groot belang om op de hoogte te zijn van de factoren die er allemaal invloed op hebben. Zo kan er bij deelname aan het verkeer veel beter op ingespeeld worden. Dit onderdeel wordt ook besproken in het theorie examen. Het is daarom belangrijk om hier bij het autotheorie oefenen rekening mee te houden.
Welke factoren zijn van invloed op de remafstand?
Het moet wel duidelijk zijn dat remweg berekenen gebonden is aan een groot aantal factoren. Zelfs met een optimale reactiesnelheid en perfect werkende remmen, zal de remweg ruim uitvallen wanneer het wegdek glad is. Gelukkig compenseert de technologie in de vorm van ABS wel voor een deel de tekortkomingen van zo een wegdek, maar blijft het een factor waar er bij het bereken remweg rekening mee gehouden moet worden. Om het niet al te ingewikkeld te maken, wordt er bij het berekenen ervan uitgegaan dat het om een droog wegdek gaat waar de banden een optimale grip zullen hebben. De remweg formule is vrij simpel en kan uit het hoofd berekend worden wat de afstand bedraagt. Begin met het delen van de snelheid door 10. Het verkregen antwoordt vervolgens kwadrateren en door 2 delen. Een voorbeeld: bij 60 km/u bedraagt de remweg: ((60/10)²)/2. Het antwoordt is dus 18m.
De werkelijke stopafstand berekenen?
Er heerst bij remafstand berekenen nog vaak het idee dat het om die afstand gaat die aangehouden moet worden met de voorligger. Echter moet de remafstand niet verward worden met de stopafstand. Bij die wordt namelijk ook rekening gehouden met de reactiesnelheid en maakt dat al een groot verschil uit. Bij de remweg berekenen wordt de menselijke factor, de reactiesnelheid, dus niet meegenomen. Bij gebruik van de berekende remweg als uitgangspunt van de te houden afstand in het verkeer, moet er dan wel van uit worden gegaan dat het beter is om er een buffer in te bouwen. Na een vermoeiende dag aan het werk bijvoorbeeld, kan het een aardig verschil uitmaken. Hoe bereken je de remweg is dus wel relevant voor het verkrijgen van een goed idee van de afstand die er bij een bepaalde snelheid nog afgelegd zal worden nadat de remmen zijn ingedrukt. Echter moet er niet uit het oog verloren worden dat er nogal wat andere factoren op van toepassing zijn en die nooit over het hoofd gezien mogen worden.