Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Rijbewijs A

Aan de hand van de vaardigheden nodig voor het besturen van een zeker voertuig, dient er een aparte categorie aan vaardigheden aanwezig te zijn. Het rijbewijs a is speciaal bestemd voor zij die een motorrijtuig willen besturen. Alleen bij motorrijtuigen met een cilinderinhoud van 50cc of hoger is het rijbewijs a vereist. Niet te verwarren dus met het bromfietsrijbewijs. Net als bij het autorijbewijs, is er een theorie en praktijk gedeelte eraan verbonden. Het theoriegedeelte vertoont veel overeenkomsten met die voor het rijbewijs b. Dat is logisch omdat de motorrijder nu eenmaal gebruik maakt van dezelfde wegen als van een auto. Zo zul je als een voorbeeld alle verkeersborden moeten kennen, net zoals bij de auto.

Onderverdeeld in verschillende categorieën

Omdat deelname aan het verkeer met een motor om een flinke dosis ervaring vraagt, zijn er restricties verbonden aan het rijbewijs a. Voor de categorie A1 is de minimumleeftijd van 18 jaar voldoende en kan met dit rijbewijs een motor bestuurd worden met een maximaal vermogen van 11kW. Wie zoekt naar wat meer vermogen zal moeten wachten tot 20 jaar omdat dan het rijbewijs A2 verkregen wordt waarmee een motor met maximaal 35kW bestuurd kan worden. Het rijbewijs A kan worden verkregen op de leeftijd van 24 jaar en hoeft er geen apart examen voor afgelegd te worden indien er al de beschikking is over het A2 rijbewijs. Let er wel op, dat voor een leeftijd jonger dan 24 jaar dus een restrictie geldt voor wat betreft het vermogen van de motoren.

Maak een goede planning

Voor rijbewijs A halen is een goede voorbereiding noodzakelijk en moet het duidelijk zijn dat er niets aan het toeval overgelaten moet worden. Zo moet er flink geoefend worden voor het theorie examen waarbij de nadruk gelegd moet worden op proefexamens. Op deze manier kan er uit de eerste hand ervaren worden hoe het er allemaal aan toe zal gaan op het “ echte “ examen. Voor het a rijbewijs theorie maakt het niet uit over welke categorie het gaat. Het theoriegedeelte blijft dus hetzelfde en zit het verschil alleen in de toewijzing volgens de rijbewijs a leeftijd. Het stukje ervaring dat de praktijk met zich meebrengt maakt dus wel al het verschil uit. Er moet bij het willen behalen van het rijbewijs a daarom soms wat meer geduld worden betracht.

De rijbewijs a betekenis heeft dus betrekking op het mogen besturen van een motor en is het zodanig in elkaar gezet dat er stapsgewijs overgestapt mag worden naar motoren met een groter vermogen. De vereisten voor zowel het theorie als praktijkexamen blijven hetzelfde en wordt er naar de leeftijd en het aantal jaren ervaring gekeken bij het toekennen van de relevante categorie. Het moet verder ook duidelijk zijn dat er geen vrijstellingen gelden voor personen die al over een categorie b rijbewijs beschikken.