Wat is dimlicht?
Het zicht in het verkeer mag nooit ernstig zijn belemmerd en heeft het weer er een grote invloed op. Dat is echter geen probleem wanneer de verlichting in orde is. Wanneer het wegdek donker begint te worden, gaan de autolichten aan. En dat is precies ook waar er soms wordt getwijfeld over het alleen mogen voeren van dimlicht of het grootlicht erbij. Er zijn namelijk ook geen verkeersborden die dit aangeven. Onder normale omstandigheden moet het dimlicht wel voldoen en varieert de lichtopbrengst ervan gewoonlijk per model en merk auto. Er moet echter wel voldaan worden aan de minimale eisen die er wettelijk aan gesteld worden. Overige deelnemers aan het verkeer mogen er namelijk geen last van ondervinden. Dit is niet hetzelfde als de verlichting van speciaal verkeer zoals een militaire colonne, hier gelden andere regels voor. Je ziet het, autotheorie oefenen is een must wanneer je het rijbewijs wilt halen.
Een combinatie van mogelijkheden
Bij de auto kan er gekozen worden uit een aantal mogelijkheden. De kleinste lichtopbrengst is die van het stads- of parkeerlicht. Zoals de naam al doet vermoeden, is die bedoeld bij het parkeren op bijvoorbeeld een donkere parkeergarage. Het is voldoende om een paar meters zicht te hebben en zorgt er ook voor, dat voetgangers en overige personen in de buurt niet worden verblind. Samen met het stadslicht gaan ook de achterlichten aan. De auto is zo ook zichtbaar, van groot belang op donkere plekken. Het dimlicht is echter wel nodig wanneer er met de auto op de openbare weg wordt gereden. Het gaat namelijk niet alleen om duidelijk het wegdek te zien, maar ook om gezien te worden. Met de stadslichten rondrijden is dus geen verstandig idee en kan bovendien een boete opleveren.
Wanneer te voeren?
In Nederland geldt er geen verplichting voor wat betreft het rijden overdag met de verlichting aan. Dat geldt welke in andere landen en moet dan gewoon overdag het dimlicht gevoerd te worden. Maar dan terug in eigen land: dimlicht moet ook verplicht gevoerd worden bij een slecht zicht. Echter moet daar wel op gelet te worden wanneer voeren van het dimlicht nog nu heeft. Bij sneeuw, dichte mist of een zware regenbui, kaatst het dimlicht namelijk terug en wordt de bestuurder zelf er deels door verblind. Het is dan nodig om de mistlampen aan te maken. Er moet wel een onderscheidt tussen beide soorten lichten worden gemaakt. Het komt in de praktijk namelijk nog eens voor, dat men de mistlampen voert zonder dat daar de noodzaak voor is. Daar zal er dan ook een boete voor uitgeschreven worden. Afwijkende kleuren voor het dimlicht zijn ook niet toegestaan en moeten ze wel op de juiste wijze afgesteld zijn. Er wordt bij de APK daarom streng op gelet en wordt er zo voorkomen dat tegenliggers worden verblind.