Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Militaire colonne

In het verkeer kunnen er zich tal van situaties voordoen en is het beter om erop voorbereidt te zijn. Dat voorkomt ook twijfels en draagt bij aan een veilig verkeer. Bij het tegenkomen van bijzonder verkeer zoals een militaire colonne, moet er dan ook rekening gehouden worden met de geldende voorrangsregels. Dat zal wellicht in Nederland geen veel voorkomend verschijnsel zijn, maar is het daarom juist belangrijk om te weten wat er gedaan moet worden wanneer je er uberhaupt wel eentje in het verkeer tegenkomt. En ook belangrijk om te weten: niet elke groep van legervoertuigen die zich door het verkeer heen beweegt mag beschouwt worden als een militaire colonne. Veel het autotheorie oefenen zorgt ervoor dat je al deze regels kent, net zoals bij de verkeersborden uitleg.

Dat wordt aan het overig verkeer wel duidelijk gemaakt

Er is namelijk bij wet bepaald, dat er pas sprake is van een militaire colonne wanneer het eerste voertuig aan beide zijden een blauwe vlag voert. Ook moet de koplamp aan de rechterzijde blauw licht uitstralen. Dat is een combinatie die al van ver te herkennen is en moeten er dus geen twijfels zijn dat het om een militaire colonne gaat. Ook de volgvoertuigen zijn te onderscheiden door het blauw licht rechtsvoor die ze voeren. Het laatste voertuig van de colonne voert aan de rechterzijde een groene vlag en straalt de koplamp aan die zijde eveneens groen licht uit. Dit kun je onthouden als een auto theorie ezelsbruggetje, zodra je groen ziet, mag je weer rijden.Eventuele militaire voertuigen voor of achter de colonne horen er dus niet bij en gelden de bijzondere regels er ook niet voor. De zichtbaarheid van de colonne is dus goed geregeld en wordt er van de overige weggebruikers daarom wel verwacht dat de regels zullen worden nageleefd.

Wat verwacht men bij zo een colonne

Om duidelijker te zijn: wat dienen de overige weggebruikers dan te doen? Het gaat sowieso om een bijzonder geval en wijken de regels daarom ook af. Zo hebben voetgangers geen voorkeur bij een militaire colonne, ook niet wanneer er sprake is van een zebrapad. De colonne gaat dus altijd voor, ook wanneer die komt uit bijvoorbeeld een onverharde weg of wanneer het licht op rood springt. Er moet dan wel sprake van zijn, dat de voertuigen van de colonne al bezig zijn met het passeren. Bevinden zij zich bij een kruising of onverharde weg? Dan moeten ze wel eerst rustig wachten tot het veilig is om op te trekken. Daarna mag het niet meer onderbroken worden tot het laatste voertuig gepasseerd is. Er zijn geen uitzonderingen hierop mogelijk, ook niet wanneer er bijvoorbeeld een voertuig van de hulpdiensten langs moet. Er kan bij uitzondering besloten worden om in zo een geval voorrang te verlenen, maar is dat iets dat ter plekke besloten zal moeten worden.