Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Gelijkwaardig kruispunt

Of het nu bij een paar binnenwegen het geval is of juist ergens aan de randstad, een gelijkwaardig kruispunt mag geen reden zijn tot twijfel. Wat is een gelijkwaardig kruispunt? Dat is een kruispunt van wegen van gelijke rangorde. Geen sprake dus van voorrangswegen en zal er teruggevallen moeten worden op de basisregel in het verkeer: van rechts komend verkeer moet voorrang verleend worden. Daarmee is de situatie op zo een kruispunt natuurlijk nog lang niet opgelost. Er kan namelijk vanuit alle kanten verkeer aankomen en kan die ook nog bestaan uit verschillende groepen deelnemers zoals fietsers en voetgangers. Recht doorgaand verkeer gaat voor, ook een regel die er dan toegepast zal moeten worden. Hiervoor zijn verschillende auto theorie ezelsbruggetjes welke je kunnen helpen. Ook wanneer je een motor rijbewijs wilt halen zijn er genoeg motor theorie tips die je hierbij kunnen helpen.

Wat is een gelijkwaardig kruispunt?

Deze vraag staat ten grondslag aan de wijze waarop de van toepassing zijnde regels onthouden zullen worden. Een gelijkwaardig kruispunt is een plek waar een aantal wegen bij elkaar komen en waar het verkeer niet perse wordt geregeld met behulp van verkeerslichten maar ook doormiddel van haaientanden en verkeersborden. Dat is het niet alleen omdat ook voorrangsborden en tekens er niet voorkomen. Het begrip "gelijkwaardig" zal nu dus wel duidelijker zijn. Het is juist de afwezigheid van enige vorm van ordening, die in de praktijk kan zorgen voor wat twijfels.Dat zal en mag niemand echter overkomen die op de hoogte is van de procedures die er allemaal gevolgt dienen te worden.

Natuurlijk begint het allemaal bij het tijdig herkennen van zo een kruispunt. Vaart verminderen en observeren is bij elke deelname aan het verkeer gewenst. Mede door de aanwezigheid van andere deelnemers, is het niet altijd gelijk duidelijk met welk type kruispunt je te maken hebt. Bijzonder is bijvoorbeeld het tram voorrang gelijkwaardig kruispunt.

Verkeersfatsoen toepassen is soms ook nodig

Het zal al duidelijk zijn dat in bepaalde gevallen de regels gelijkwaardig kruispunt ook vereisen om met verkeersfatsoen te werken. Het wordt anders een vrij ingewikkelde situatie waarbij de verkeersdeelnemers naar elkaar zullen kijken met een afwijkende houding. Ook aan het geven van verkeersfatsoen zijn er regels verbonden. Dit moet voorkomen dat er sprake zal zijn van verwarring bij de overige weggebruikers.

Let erop dat bij bijzonder verkeer zoals een militaire colonne de voorrangsregels direct veranderen.

Bij een kruising waar er niet veel ruimte is om veilig te maneuvreren in bepaalde situaties, zal middels het wenken naar elkaar duidelijk gemaakt worden wie het eerst mag optrekken. Dat is het geval wanneer er bijvoorbeeld twee vrachtwagens tegenover elkaar staan en respectievelijk naar de hun linker en rechterzijde willen inslaan.

Er zijn in het verkeer dus situaties waarbij er een beroep zal worden gedaan op de kennis van verkeersregels met betrekking tot het verlenen van voorrang. Bij het ontbreken ter plekke van aanduidingen in de vorm van borden en markeringen, zullen de weggebruikers toch in staat moeten zijn om zonder twijfel de juiste beslissingen te kunnen nemen. Bij voorrangsregels gelijkwaardig kruispunt moet er zeker ook het onderscheidt gemaakt worden tussen het langzaam verkeer en zal verkeersfatsoen ook toegepast moeten worden om twijfels te voorkomen.