Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Symbolen auto

In het verkeer spelen symbolen een belangrijke rol en zorgt dat voor het doorbreken van barrieres. Dat laat minder ruimte open voor misverstanden en maakt het bijvoorbeeld niet veel uit welke taal je machtig bent. Zo een symbool zegt namelijk al voldoende en is er sprake van standarisatie. Dit alles vloeit voort uit afspraken die er internationaal zijn gemaakt.

Naast het verkeer zijn er ook op het instrumentenpaneel van de auto tal van symbolen te vinden. Afhankelijk van het automerk en model kunnen dat er een groot aantal zijn, maar moet de aandacht gericht zijn op de belangrijkste. In de handleiding zal het aangegeven zijn wat de betekenis is van alle lampjes of kan er online naar gezocht worden.

Auto lampjes betekenis

Die verschillende auto licht symbolen met verschillende kleuren zijn er elk met een eigen functie. Bij een normale gang van zaken waarbij er geen bijzonderheden zijn, zal er geen sprake zijn van een oplichtend symbool. De functie van zo een waarschuwingslampje is namelijk om je gelijk erop te attenderen, dat er wat mis is of dat een bepaalde functie is geactiveerd.

Wat kan de uitleg soms stukken eenvoudiger wanneer er gebruik gemaakt wordt van symbolen. Een bijkomend voordeel is er ook, dat symbolen dwars door talen heen gaan. Bij auto's is het des te belangrijker dat ongeacht het land waar het zal rijden, er geen twijfels mogen zijn over de gebruikte symbolen. Er hangt immers wel veel van af, niet alleen voor een veilige deelname aan het verkeer, maar ook om schade aan de auto te voorkomen.

In moderne auto’s gaat zo een waarschuwingslampje vaak samen met een geluidssignaal. Dat is niet alleen beter om het probleem onder aandacht te brengen van de bestuurder, maar hoeft die zo niet steeds te kijken naar de controle lampjes auto en zo geconcentreerd blijven op het verkeer.

De kleur zegt ook al veel

Daar zijn er ook afspraken over gemaakt en wordt rood daarom alleen gebruikt voor auto symbolen waar er zo snel als mogelijk op moeten worden gereageerd. Het zal namelijk betrekking hebben op een defect of situatie waarbij de bedrijfszekerheid van de auto in gevaar komt of een veilige deelname aan het verkeer niet meer mogelijk is. Hier zul je in het theorie examen of worden getoets bij de module gevaarherkenning. Voldoende autotheorie oefenen draagt bij een hogere slagingskans.

Gelijk doorrijden naar de dichtsbijzijnde garage is niet altijd een verstandig besluit. Zo zal bij het oplichten symbool auto voor defecte remmen of een oververhitte motor, onmiddelijk de auto op een veilige plek tot stilstand gebracht moeten worden. De lichten auto symbolen kunnen soms ook gaan knipperen en moet dat er ook voor zorgen dat de aandacht er tijdig op wordt gericht.

De auto dashboard lampjes maken dus een integraal deel uit van de actieve en passieve veiligheid van de auto en moet het bij de bestuurder wel bekend zijn wat hun betekenis is. Bij de meeste auto’s verschijnt er wel een korte tekst op het dashboard waardoor er geen twijfels meer zullen zijn.