Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Trekgewicht auto

Elke auto mag en moet eigenlijk ook over wat extra vermogen beschikken om een aanhangwagen of camping achter zich mee te kunnen slepen. Dat zal op zich weer afhangen van een paar factoren en zijn die bepalend voor het trekgewicht auto. Wie zich erop verkijkt en zich niet houdt aan het opgegeven gewicht, riskeert niet alleen de veiligheid in het verkeer, maar kan ook veel schade aan de wagen toebrengen. Het trekgwicht overzicht kan ook eenvoudig op het kentekenbewijs worden gevonden.

Overigens moet er geen verwarring ontstaan tussen het trekgewicht en het trekvermogen auto. Die twee zijn weliswaar met elkaar verbonden, maar betekent een fors vermogen niet dat het trekgewicht ook meer zal bedragen. Zo zal een sportauto wel over een flink vermogen beschikken, maar zal de auto voor de rest technisch niet geschikt zijn om een zware aanhanger veilig achter zich aan te slepen.

Het trekgewicht hangt af van een aantal factoren

Met een stadsauto zo een forse familiecamper over de snelweg sleuren is er dus helemaal niet bij omdat apart van de strenge verkeersregels, de auto technisch in staat moet zijn om op een veilige manier om te kunnen gaan met het extra gewicht. Het is daarom de autofabrikant die trekgewicht auto berekenen op zich neemt en alle specificaties opgeeft. Het vermogen moet een vlotte gang in het verkeer garanderen zonder dat je op een gegeven moment met een ontplofte motor langs de weg komt te staan. Ook een vakantie in de Alpen bijvoorbeeld met zo een camper mag geen probleem zijn.

Naast het vermogen, is ook de aandrijflijn en versnellingsbak van belang. Vooral bij auto's met een automatische transmissie is het van groot belang omdat de koeling van de automaat in orde moet zijn. Er wordt soms een oliekoeler ingebouwd om te voorkomen dat de versnellingsbak schade zal oplopen. Het maximaal trekgewicht overschrijden zal ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid en kan de auto door de overbelasting worden beschadigd.

Veel hangt ook van de bestuurder af

Het trekgewicht auto is namelijk maar een getal die aangeeft waar de grens van de auto zit voor het meevoeren van een aanhanger of camper. Beheersen van deze combinatie in het verkeer zal weer een aparte uitdaging zijn en reageert elke auto weer anders op veranderingen. Daar moet je als bestuurder dus wel op voorbereidt zijn. in een oudere auto waar er geen ABS aanwezig is, zal er voorzichtiger gereden moeten worden, vooral op een glad wegdek.

Ook een handige tip: het is beter om niet uit te gaan van het maximaal aangegeven trekgewicht, maar moet er een veilige marge worden gelaten. In extreme situaties helpt het mee om de combinatie auto met aanhanger veilig tot stilstand te brengen. Wie er geen kansen mee wil nemen, kan ook een slipcursus volgen waar ervaren instructeurs de kneepjes voor het rijden met zo een combinatie, zullen uitleggen.