Dronken op de fiets
Kijk, dat is nu weer eens een situatie die vaak voorkomt. Een avondje stappen, even op bezoek bij wat vrienden of gewoon thuis zelf te diep in het glaasje hebben gekeken. Het zorgt helaas wel voor onnodig veel risico in het verkeer en is het daarom elke keer weer een kwalijke zaak, ook al wordt je er niet op betrapt. Ernstig letsel aan jezelf, maar ook anderen kan het geval zijn en zullen de straffen in zulke gevallen ook niet mals zijn. Het is echter de eigen verantwoordelijkheid om niet dronken op de fiets te stappen.
Mag je dronken fietsen?
Natuurlijk niet, tenminste niet wanneer de alcohollimiet overschreden is. Zo een limiet is namelijk wetenschappelijk onderbouwd en geeft het de grens aan waar een normaal functioneren begint te stremmen. Het reactievermogen bijvoorbeeld, maar het moeilijk kunnen balanceren. Het laatste is van groot belang voor een fietser en mag een blaastest afgenomen worden wanneer de agent zijn of haar twijfels heeft. De grens van 0.5 promille is vastgesteld en staat dit gelijk aan die voor automobilisten of bromfietsers. Wanneer iemand te veel heeft gedronken heeft deze geen besef mee van enige voorrangsregels en dit kan levensgevaarlijk zijn.
Het maakt immers niet veel uit op welk voertuig jij je bevindt omdat het verkeer in gevaar wordt gebracht. Het weigeren om de blaastest af te nemen zal ook weer niet zonder gevolgen zijn. Bij dronken op de fiets moet het wel duidelijk zijn dat ermee gereden moet worden. Al dronken gewoon met de fiets lopen, zal niet gelijk leiden naar strafmaatregelen.
Een boete oplopen kan
Wanneer het alcoholpercentage zich boven de limiet bevindt, kan er een dronken op de fiets boete worden uitgeschreven. Natuurlijk mag je ook niet door met de fiets en kan het ook noodzakelijk worden geacht om naar het politiebureau te worden gebracht ter ontnuchtering. Dronken op de fiets rijbewijs invorderen is er echter niet bij en wordt dit onderscheidt wel duidelijk gemaakt. Dat mag dan wel een geruststelling zijn, maar moet het besef er wel duidelijk aanwezig zijn, dat dronken deelnemen aan het verkeer helemaal verkeerd is.
Vergeleken bij de maatregelen die er getroffen worden bij het dronken achter het stuur van de auto plaatsnemen, is de strafmaat dus wel gering voor dronken op de fiets. De kans is echter groot dat bij het steeds weer in de fout gaan, het ergens op den duur toch wel zal mislopen. Dat stukje besef moet al voldoende zijn om de volgende keer de taxi naar huis te pakken of lopend te gaan. De fiets kan de volgende dag dan wel opgehaald worden. Rijbewijs kwijt dronken op de fiets is er dus niet bij, maar kan bij het veelvuldig dronkenschap op de fiets toch een overweging worden gemaakt om andere maatregelen te treffen.