Fietspad bord
Nederland mag er zich altijd nog op beroepen een weginfrastructuur te hebben waar er veel aandacht is besteedt aan de fietser. Dat is ook te merken aan de grote groepen fietsers die dagelijks weer aan het verkeer deelnemen. Ook voor hun zijn er tal van verkeersborden fietsers van toepassing en maakt dat alles een vlotte doorstroming mogelijk. Dat is ook te zien aan de vele fietspaden en zijn die duidelijk met behulp van bord fietspad weergegeven. Er zijn verschillende variaties mogelijk voor wat betreft de fietspaden en kunnen ook anderen er gebruik van maken. Ondanks fietsers geen rijbewijs of certificaat nodig hebben voor deelname aan het verkeer, moeten zij zich houden aan tal van regels. Zo zul je de juiste betekenis moeten weten van vele verschillende verkeersborden, haaientanden en andere regels.
Het bord laat geen ruimte voor twijfels
Er is in de praktijk soms wel enig misverstand over de partijen die wel bevoegd zijn om gebruik te maken van zo een fietspad. Dat komt de veiligheid ten goede en is het verder van belang om een vlotte doorstroom te garanderen. Bijzonder is het wel, dat zo een fietspad bord ook herkend dient te worden door personen die nog niet over een rijbewijs beschikken. Herkennen van het verplicht fietspad bord is echter eenvoudig: rond blauw met ern witte fiets erop. Door goed de verkeersborden uitleg te bestuderen leer je de juiste betekenis van de borden.
Niet veel uitleg dus voor nodig en is het wettelijk wel verplicht om als fietser gebruik te maken van het fiets bromfietspad wanneer zo een bord aanwezig is. Soms kan zo een fietspad er niet zo aantrekkelijk eruitzien waardoor de verleiding groot is om gebruik te maken van andere wegen. Dat zal echter niet alleen een boete opleveren, maar is het nog eens levensgevaarlijk. Andere weggebruikers zoals bromfietsers en auto's verwachten je namelijk niet op hun gedeelte van de weg en kan dat allemaal dus wel anders uitpakken.
Ook ander verkeer is er welkom
Het moet dus wel duidelijk zijn, dat zo een fietspad ook toegankelijk is voor snorfietsen en elektrische met een maximumsnelheid van 25 km/u. Elektrische fietsen zijn fluisterstil en is het soms wel even schrikken wanneer eentje je zo plots inhaalt. Zij mogen echter bij de aanwezigheid van een verplicht fietspad bord geen gebruik maken van de andere wegen en blijft het oppassen geblazen. Bij een verplicht fiets-/bromfietspad (G12a), zal er ook extra opgelet moeten worden.
Wanneer er sprake is van een onverplicht fietspad (rechthoekig blauw/wit bord met de tekst `fietspad’), mogen brommers geen gebruik ervan maken. Bijzonder is ook de regel, dat snorfietsen binnen de bebouwde kom ook gebruik mogen maken van het fietspad (G11). Bij wet zijn snorfietsen zijn bij wet namelijk gelijk gesteld aan fietsen en mogen daarom ook niet harder dan 25km/u. Ook geldt er voor hun geen helmplicht. Nog een bijzonderheid: op het onverplicht fietspad mogen elektrische fietsen en snorfietsen met uitgeschakelde motor wel op rijden.