Groene streep op de weg
Het zal je wel vaker opgevallen zijn, die lijnen op het wegdek. Die zijn er om de rijvlakken te verdelen en zo een veilige doorstroom te garanderen. Vaker zijn deze strepen ook nog van een bepaald materiaal samengesteld en is het voelbaar wanneer je met de auto erover gaat. Dat is een soort van waarschuwing dat je gelijk meer aandacht aan het verkeer moet besteden.
Naast deze functies, is er vaak ook een boodschap verborgen in niet alleen het patroon waarin de strepen zijn aangebracht, maar ook de kleur. Wegmarkeringen dragen veel bij aan de verkeersveiligheid en zorgen voor gevaarherkenning. Ook strepen op de weg verschaffen de nodige cruciale informatie aan de weggebruikers. Het zijn namelijk deze strepen die altijd wel zichtbaar zijn waar een bord weleens over het hoofd kan worden gezien.
Wat betekent de groene streep op de weg?
Het groen valt misschien niet zo duidelijk op als de witte kleur, maar wordt het daarom ook in een combinatie aangebracht. De kleur op zich geeft aan, dat er op dat gedeelte van de weg tot 100km/u gereden mag worden. Dat is de maximumsnelheid dus en is het goed om dat even te laten bezinken. Indien de verkeerssituatie het dus niet toelaat (slecht zicht, nat wegdek), kan er gerust een lagere snelheid worden behouden.
Een ander belangrijk punt is ook, dat verkeersborden hoger in rang staan dan zo een groene streep. Kom je dus bij een weggedeelte met een groene streep, maar waar er ook een bord staat met een afwijkende maximumsnelheid, dan de laatste aangehouden te worden. Het is belangrijk om dus bij een groene streep, op de uitkijk te blijven voor verkeersborden die de maximumsnelheid aangeven. De groene streep betekenis met betrekking tot de maximum snelheid moet dus niet zondermeer geaccepteerd worden en zullen de overige verkeersinstructies opgevolgd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan matrixborden die een aangepaste snelheid kunnen aangeven.
In combinatie met de witte strepen betekent het nog meer
Indien zo een groene streep aan weerszijden begrenst wordt door een niet onderbroken witte streep, dan geldt er een inhaalverbod. Dat zal gewoonlijk ook middels een bord zijn aangegeven, maar kan het nooit kwaad om daar extra aandacht aan te besteden. Zo een inhaalverbod is er voor een reden en kan er sprake zijn van ernstige ongelukken bij het overtreden van het verbod.
Wanneer de groene lijn wordt geflankeerd door een onderbroken witte lijn, mag er wel ingehaald worden. Alleen dan geldt de regel er van groene streep op de weg inhalen. Het zijn deze vrij eenvoudig ogende maatregelen die een grote invloed hebben op de verkeersveiligheid, maar is de hoofdzaak er wel, dat de verkeersdeelnemers er wel van op de hoogte moeten zijn. De groene streep midden op de weg moet daarom gelijk de aandacht hebben van de weggebruiker en zullen de dan geldende voorrangsregels mede worden bepaald door de overige wegmarkeringen en verkeersborden.