Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Onderborden

Het is soms wel nodig om de betekenis van verkeersborden te benadrukken of een afwijking op de geldende regels aan te geven. Dat wordt middels onderborden gedaan en zorgen die er dus voor, dat er niet weer voor elke situatie een apart verkeersbord hoeft te worden bedacht. Het opschrift op het onderbord verkeersbord moet al voldoende zijn om het aan de verkeersdeelnemers duidelijk te maken wat er van hun wordt verlangt. Bij de aanwezigheid van een onderbord moet de daarop aangegeven instructie gezien worden als 1 geheel met het bord erboven. Deze borden kom je veel tegen bij het autotheorie oefenen.

Benadrukken ook een bepaalde situatie

Een onderbord op zich heeft dus geen betekenis omdat er altijd een link moet zijn met een erboven geplaatst verkeersbord. Het is daarom wel belangrijk dat de combinatie verkeersbord met onderbord als geheel wordt gezien door de verkeersdeelnemers. Verwarring en twijfels in het verkeer kunnen namelijk vergaande gevolgen hebben en moet dat voorkomen worden. Je kunt ook als motor bestuurder in de war raken van de vele borden. Bestuderen van verschillende motor theorie tips kan hierbij helpen.

Bij onderbord pijl wordt er een verwijzing gemaakt naar de richting voor welke het bord erboven geldt. Dat komt wel van te pas bij verkeerssituaties waar het niet gelijk duidelijk zal zijn waar het hoofd verkeersbord betrekking op heeft of waar er geen sprake mag zijn van verwarring. Naast het verduidelijken van de betekenis van het verkeersbord, kan een onderbord juist met een beperking erop komen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake is van een tijdsinterval of voor een bepaald type voertuig.

Geven ook uitzondering aan of voor een bepaalde categorie

Bij onderborden verkeer betekenis mag er niet vergeten worden dat bepaalde groepen van verkeersdeelnemers uitgezonderd zijn en dat zij zich eventueel moeten houden aan andere regels. Een belangrijk deel van de betekenis onderborden heeft dan ook weer betrekking op de verschillende categorie├źn. Bekend zijn die bestemd voor het vracht- of personenvervoer.De symbolen gebruikt voor de onderborden zijn ook die welke gebruikt worden voor de overige verkeersborden.

Deze mate van uniformiteit zorgt ervoor dat er geen twijfels zullen ontstaan bij het moeten interpreteren van de betekenis. Tijdens het doornemen van de auto theorie zullen er onder categorie OB van het verkeersborden overzicht RVV een hele reeks te vinden zijn. Het onthouden van al deze onderborden hoeft niet ingewikkeld te zijn wanneer het slim aangepakt wordt. De meeste symbolen spreken immers voor zich en is het al duidelijk waar zo een onderbord voor staat. Het belangrijkste blijft echter oefenen met de borden en moet hun betekenis in een breed context worden gezien.

Bij het zien van onderborden moet er ten eerste van worden uitgegaan dat het om een aanvulling of juist beperking gaat van de betekenis van het erboven geplaatst bord. Verder is de betekenis van zo een onderbord bindend en gaat het dus niet om een advies. Door flink mee te oefenen, zal het duidelijk worden hoe het allemaal zit met de betekenis en de wijze van toepassing.