Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Vaarbewijs theorie

Het vaarbewijs theorie is in Nederland verplicht voor een jetski, waterscooter of motorboot die harder kan dan 20 kilometer per uur, let op (!) dit is in geval van vol gas. Denk er aan dat een opblaasbare boot met een klein buitenboord motortje van 5pk al gauw harder kan dan 20 km per uur. Dit betekent dus dat je in veel gevallen al snel een vaarbewijs nodig hebt. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en krijgen hierdoor dus een boete, zonde van het geld in onze ogen!

Het vaarbewijs is niet alleen gericht op snelheden boven de 20 km per uur maar ook op lengte van het vaartuig. Voor een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot 25 meter is het verplicht een klein vaarbewijs 1 te hebben.

Een vaarbewijs is het enige officiële vaardocument dat door de autoriteiten in binnen en buitenland erkend wordt. Er zit nog wel verschil in soorten vaarbewijzen. Je hebt namelijk:

  • Klein vaarbewijs 1
  • Vaarbewijs 2

De verschillen hiertussen zullen we even voor je toelichten. Dit om er voor te zorgen dat je over het juiste maar vooral benodigde vaarbewijs beschikt.

Klein vaarbewijs 1

Het klein vaarbewijs 1 is verplicht voor het gebruik van een jetski, waterscooter of motorboot die harder kan dan 20 km per uur, dit is in geval van vol gas.

Het klein vaarbewijs 1 is niet alleen verplicht bij snelheden van boven de 20 km per uur maar ook voor vaartuigen met een lengte tussen de 15 en 25 meter.

Vanaf je 18 e levensjaar is het mogelijk om in het bezit te komen van een vaarbewijs. Het is mogelijk om al eerder je examen te doen. Als je hiervoor geslaagd bent voor je 18 e levensjaar krijg je een uitslagbrief, deze is vanaf je 18 e in te leveren voor het echte vaarbewijspas.

Het examen wordt afgenomen op een computer op de door jou gekozen cbr examen locatie en de kosten van het cbr vaarbewijs is €42,00.

Waaruit bestaat theorie vaarbewijs?

Er worden tijdens dit examen 40 meerkeuzevragen gesteld. Je hebt hiervoor één uur de tijd om al deze vragen te beantwoorden. De vragen bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Wettelijke bepalingen
  • Veiligheidsmaatregelen
  • Betonning
  • Meteorologie
  • Manoeuvreren

We zullen deze onderdelen nog even kort toelichten zodat je weet wat je kan gaan verwachten.

Wettelijke bepalingen:

Tijdens dit onderdeel worden wettelijke bepalingen die van toepassing zijn voor de vaart op rivieren kanalen en meren getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: Regels over het varen, geluidseisen en verplichtingen van de schipper.

Veiligheidsmaatregelen:

Tijdens dit onderdeel worden de behandelingen van voorstuwingswerktuigen en veiligheidsmaatregelen getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: Enige basis motorkennis, gebruik brandblusmiddelen en milieu.

Meteorologie:

Tijdens dit onderdeel worden de waterwegen, omstandigheden van het vaarwater en elementaire meteorologie getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: De waterwegen en de omstandigheden hiervan, diepten en brughoogten en het ontvangen van weerberichten en het interpreteren van de verkregen informatie

Manoeuvreren:

Tijdens dit onderdeel wordt het varen en het manoeuvreren en de onder bijzondere omstandigheden te nemen maatregelen getoetst. Hierbij moet je denken aan vragen over bijvoorbeeld: Theoretische kennis van het varen en manoeuvreren zoals, draaicirkel en ronddraaien in een beperkte ruimte

Vaarbewijs 2

Zoals hierboven al beschreven mag je met vaarbewijs 1 op rivieren, kanalen en kleine meren varen, in boten en waterscooters die harder van 20km per uur gaan of een lengte hebben tussen de 15 en 25 meter.

Het verschil tussen een vaarbewijs 2 en vaarbewijs 1 is dat je ook op de grotere wateren mag varen, zoals bijvoorbeeld op de Waddenzee, het IJsselmeer, en de Eems.

Om in het bezit te komen van een vaarbewijs 2 moet je voor het examen vaarbewijs 1&2 geslaagd zijn. Het is niet mogelijk het vaarbewijs 1 over te slaan.

Inhoudelijk verandert er vrijwel niets aan het examen voor vaarbewijs 2 als bij vaarbewijs 2.

Vaarbewijs halen hoe doe ik dit?

Je vaarbewijs halen is een belangrijke gebeurtenis wanneer je wil varen met een boot of waterscooter welke harder gaat dan 20km per uur of langer is dan 15 meter. Maar hoe doe ik dit?

Het is belangrijk voordat je begint aan je examen dit examen goed te leren en te oefenen. De theorie voor het vaarbewijs is niet erg ingewikkeld maar er zitten zeker punten in die je goed moet kennen.

Je doet er verstandig aan eerst de stof uit een boek te leren alvorens je begint aan de oefen examens. Zonder voldoende kennis van de stof is het nutteloos te gaan oefenen met oefenen examens.

Bij ons is het mogelijk wanneer jij denkt voldoende van de stof op te hebben genomen het vaarbewijs cbr examen te oefenen. Wij bieden hiervoor oefen examen modules aan om jou zo optimaal voorbereid mogelijk aan je vaarbewijs theorie te laten beginnen.

Wij van theorieexamenoefenen.net wensen je veel succes met het vaarbewijs halen!