Theorie examen oefenen

De beste website waar het mogelijk is om theorie examens te oefenen.

Start GRATIS oefeningPremium CBR examen training

Verkeersborden fiets

Fietsen maken gelukkig nog altijd een belangrijk deel uit van het verkeer in Nederland en is dat zo gek ook niet. Er zijn immers in de meeste gevallen wel de nodige voorzieningen getroffen en horen bij die speciaal aangelegde infrastructuur ook de nodige borden. Die zijn niet alleen voor de fietsers, maar alle overige deelnemers van het verkeer. Er mag geen twijfel over bestaan waar de borden voor staan en wordt er bij het autotheorie oefenen zeker de aandacht op gevestigd. De verkeersborden fiets dienen er ook voor, om andere weggebruikers op te attenderen en is het daarom voor de auto theorie belangrijk geacht om daar ook de aandacht op te richten.

Wat mag er wel borden

Zo kan er een beter overzicht worden verkregen van de verkeersborden fiets. Het bekendst zullen de borden G11 t/m G14 zijn en zijn die over het algemeen blauw/wit gekleurd. Naast het bord verplicht fietspad (G11) zijn er variaties op zoals G12a (verplicht fiets- EN bromfietspad. Op zo een fietspad mogen naast fietsen, ook snor- en elektrische fietsen rijden met een maximumsnelheid van 25km/u. Een helmplicht geldt er daarom ook niet voor deze groep gebruikers van het fietspad.

Gaat het om een fietsers zone? Dan zullen de borden G11zb en G11zc van toepassing zijn. Net als gebruikelijk is bij de meeste andere verkeersborden, kan er middels onderborden aangegeven worden welke andere regels er nog meer van kracht zijn.Bij een fietszone valt het bord verder op vanwege de rechthoekige vorm. Er wordt ook op het bord zelf aangegeven dat het om een zone gaat. Het eind van zo een zone wordt eveneens met een bord aangegeven.

Er gelden ook verboden voor fiets borden

Dat kan gezocht worden in de richting van borden die aangeven dat er niet met de fiets/bromfiets geparkeerd mag worden. Zulke borden zullen zich uiteraard het meest gevonden worden in de nabijheid van gebouwen. Bijzondere aandacht moet gaan naar het bord G13. Die geeft aan dat het gaat om een onverplicht fietspad. Behalve fietsers mogen ook elektrische en snorfietsen gebruik maken van zo een fietspad. Het gaat om een onverplicht fietspad, dus kan er ook voor een andere route worden gekozen.

Let er echter wel op, dat het fietspad er daar is om meer gemak en veiligheid te bieden en het daarom een goed idee is om er toch wel gebruik van te maken. De verkeersborden fiets mogen dan speciaal gericht zijn op deze groep van weggebruikers, maar gelden ook de andere regels en borden voor hun. Een stopbord of bord voorrang verlenen geld dus ook voor fietsers en moeten zij ook nog altijd voetgangers voor laten gaan op bijvoorbeeld een zebrapad.